Ето коментара на експерта за медията ни: Нещата не са никак

...
Ето коментара на експерта за медията ни: Нещата не са никак
Коментари Харесай

Проф. Стоян Маринов: Ако не отворят границите за туристи, трябва да копаем морето и садим домати и пипер!


Ето коментара на специалиста за медията ни: 

" Нещата не са по никакъв начин розови. Тези решения, които взема държавното управление, са глътка въздух, само че по-скоро са насочени към вътрешния туризъм. Ако не се отворят границите на европейско ниво, няма да се случат нещата. Очакваме да се произнесе Европейската комисия по този въпрос, която нищо не споделя несъмнено и съответно все още. Ако не се отворят границите, обстановката за нашия туризъм е трагична. Защото не е загадка, че 70% от туризма ни се развива по Черноморието. От тези 70%, 80 % са от задграничните туристи. Миналата година имаме 3, 8 милиарда евро доходи от тези задгранични туристи. Ако границите не се отворят, и в случай че не се случи сезон най-малко от средата на юли, август, ние най-малко 2,5 милиарда евро губим. 

Българите, които предходната година са пътували в чужбина са похарчили 1,6 млрд евро. Ако те не пътуват, както се обрисува, тъй като се допуска, че половината от тях най-малко няма да пътуват, те ще компенсират най-вече към 800 млн. евро, харчени на открито преди този момент и в този момент с капацитет да бъдат вложени в родния туризъм. Това напълно не е задоволително. В тази обстановка, при която никой нищо не споделя съответно на европейско ниво по отношение на интернационалните пътувания, нещата ще бъдат трагични. 

Защото, даже с компенсацията на тези българи, които няма да пътуват зад граница и ще останат в България, ние в случай че загубим както се обрисува над над 1 милиарда евро,  30% от тези приходите са за заплати на хора работещи непосредствено и към туризма, това значи 300 млн. евро по-малко за заплати на ангажираните в сектора.

Ако дават всеобщо ваучери на обществено обезпечени българи, ще е сериозна поддръжка за туризма. Това ще раздвижи пазара и ще се понапълнят хотелите. Ако хотелиерите не реализиран за юли и август избран % претовареност за базите си, най-малко 40-50%, няма да им се вържат съотношението приходи-разходи и ще генерират спомагателни загуби. Затова доста от тях няма да отворят въобще.

В случай, че отворят границите, обаче и пандемията стихне, ние ще имаме туристи най-малко от Румъния, Украйна, Молдова. Техните оператори непрестанно питат по какъв начин ние се приготвяме за сезона, подготвени ли сме? Има хора, които чакат с неспокойствие, с цел да почиват у нас. Но, в случай че останат тези ограничавания и след 7-дневна почивка в България хората да би трябвало да стоят вкъщи под 14-дневна карантина, надали ще има искащи. Това е безспорна спирачка за туризма. Обектите се стараят, черпят добър опит от други страни. Хотелиерите приготвят базите с оглед обезпечаване на сигурност и обществена отдалеченост. Готови са, само че решението е отвън нас. 

По плажовете не е чак подобен казуса. Ето к.к. Албена към този момент си подреди плажа. И по останалите курорти и басейните ще си провеждат нещата, това не е проблем. Границите, достъпността, това е казусът. Всичко останало ще си пристигна по местата. Хората ще се подредят. Ето, отвориха заведенията, разширили са си масите притежателите. Видяхме какво спускане имаше към кафенета, заведения за хранене и пицарии. Защото какъв е този живот да си заврем главите в землянката и да не смеем да поеме въздух? Вярно, здравето е преди всичко, несъмнено, само че животът не би трябвало да стопира. 

Предлагахме и писахме до специалистите да вземат образец по какъв начин в Черна гора се популяризират като дестинация без ковид. Гърците непрекъснато изпращат положителни послания какви ограничения вземат, турците и те. Ние чакаме Европейската комисия да се изкаже по въпроса. Жалко е, че родните медии популяризират гратис непознатите дестинации с непрекъснати изявления какво се прави там. А ние какво вършим? Казваме единствено стойте си тука, не ходете в чужбина! Когато централната власт има тактика за положителни информационни послания, медиите ще ги поддържат. Нужни са положителни вести.

ДДС-то щяло да стане 9% от 1 януари 2021 година, отлично, само че нека да има кой да се възползва от тази услуга. Помощ е нужна в този момент, неотложно, само че е въпрос на договаряния и взаимни отстъпки. По-добре е нещо от нищо. Но наблягам, че единствено на вътрешен туризъм не можем да разчитаме. В планината, добре, само че тук по морето огромните хотели няма да устоят. 

Световната организация по туризъм има три сюжета: Ако тръгне туризмът, отворят се границите от 1 юли, загубите през 2020 година по отношение на 2019 година ще бъдат към 60%, по-малко обороти и туристи. 

Ако тръгне от 1 септември, което не ни топли, тъй като сезонът ще е приключил. Тогава загубите ще са 70%. И в случай че тръгне от 1 декември в международен мащаб, загубите ще са 80%. 

Ние до тук за март, април, май и юни 40% сме на загуба по отношение на предходната година. Сега и юли е на път да пропадне. С август и септември ще стигнем тази прогноза от 80% до края на лятото. Това значи, че 80% по-малко заети в летния туризъм. Ние ангажирахме към 100 000 индивида, в този момент тези хора няма да могат да си намерят работа. Кризата ще удари и заведенията. Колкото и да понижат ДДС-то, в случай че хората нямат пари, няма да има и клиенти. По веригата ще има удар и върху търговията. Остава да се молим и да се надяваме в границите на рационалните граници да се отвори тази досегаемост сред страните и обекти, които са изпълнили наставления, взели са ограничения и имат искащи, да проработят. 

Защото другояче би трябвало да вървим да копаем морето, да садим домати и пипер ", приключи шеговито специалиста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР